.
aktuáliscampusnagyítójó tudnikávézótükrömkitekintőcool-turmixfeelinggalériavivát vitálprogramsport

A Terror Háza


1944-ben a Hűség Háza nevet viselte. 1945-56 között az ÁVÓ és utóda, az ÁVH rendezkedett be itt, ahol a szolgálatot teljesítő tisztek élet és halál urai voltak. Egy olyan hely, melyben a nyilasok emberek százait kínozták meg, egy olyan hely, mely megszilárdított egy olyan kommunista zsarnoki rendszert, amely minden harmadik családból elhurcolt, bántalmazott vagy megnyomorított valakit.

A Terror Háza

Egy ház, két rendszer, melyben a rettegés és félelem volt a kulcsszó. Ma a Terror Háza nevet viseli és múzeum. Egy múzeum, mely talán elsősorban kultuszhely lesz, s másodsorban tudományos, a terrorista diktatúrák áldozatainak állít emléket. Legyen a múzeum elrettentő példa a következő generációknak, hogy ez soha többet ne fordulhasson elő!

A kiállítás az épület földszintjén, az első és második emeletén, valamint a pincékben, lépcsőházban és a belső udvarban tekinthető meg.
A termeket a kiállított témákról nevezték el, kronologikus sorrendben ismerkedhetünk meg előbb a nyilas, majd a kommunista rémuralommal.

Besétálunk a kapun, s ezen keresztül a történelembe is. Az Áldozatok falával találjuk szembe magunkat, rajta 3200 arc. Az egyes termekben az archív felvételek korhű telefonkészülékeken hallgathatók meg, s a televíziók képernyőin folyamatosan megtekinthetők a korszak filmfelvételei és interjúi.


Áldozatok fala

A Kettős megszállástól kezdődik az "időgép", majd a Nyilas folyosóra vezet utunk. Innen a Nyilas terembe érkezünk, ahol egy tanácstermet mutatnak be, egy bábura Szálasi képe van vetítve, szól a Hungarista Híradó.

A Gulag terem a következő megálló, ahol a szőnyegtérképen a lágerpontokat jelölték be, azokat a pontokat, ahol magyarok raboskodtak. Az 50-es évek termében a fejhallgatókból Farkas, Révai, Gerő politikai beszédei szólnak. A díszes kulisszák mögött megleljük a korabeli lehallgatókészülékeket, a vitrinekben olyan tárgyakat, amelyeket vallatóeszköznek használtak.


Gulag terem

Ezt követi a Szovjet tanácsadók terme, a Kisemberek ellenállása, a Kitelepítés terme. Itt láthatjuk Hruscsov autóját, határozatokat a falon, amelyekkel a "nem kívánatos elemeket" távolították el.

A Kínzószoba, vagy verőhelyiség eredeti formájában maradt meg. A falon szöggel kivert bot, ólomfejű bambuszbot, ólomrugós bot. Csepegő víz és a csepegő vér hangja. A számtalan megkínzott ember utolsó, elfúló lehelete. A vér eltűnt, de a fájdalom, melyet itt érezhettek, örökre körüllengi a szobát.
Beszolgáltatás terem, ÁVÓ-s előszoba, egy tabló, melyen a főtisztek fotói vannak, egy felirattal: "A magyar nép legjobbjaiból kerülnek ki", Péter Gábor szobája, Igazságszolgáltatás, periratok mindenhol, miközben a televízió a Nagy Imre-pert sugározza, Vérbírók tablója.

Propaganda terem, Mindennapi élet használati tárgyakkal, Alumínium szoba, Felekezeti terem, Mindszenty-terem. A látogató itt egy lifthez érkezik. Beszáll, s kínzó lassúsággal elindul lefelé, a rekonstruált Pincebörtönhöz. Közben egy takarító mesél a kivégzések módjáról. Lent cellák, amelyek a testi és lelki megtörésre szolgáltak. Olyan, amiben csak állni lehet, olyan, amely csak ülésre alkalmas, vagy melybe vizet tudnak engedni.
Kihallgatószoba, "gumiszoba", siralomház, valódi bitófa, vallatási eszközök, módszerek. Internálás, 1956. Megtorlás, a teremben hat stilizált bitófa, melyen jegyzőkönyvek, elutasított kegyelmi kérvények olvashatók.


Kihallgatószoba

Kivándorlás. Könnyek terme, ahol az 1945-67 között politikai okokból, bírósági ítélettel kivégzettek nevei olvashatók.

A Búcsú, ahol megtekinthetjük az orosz kivonulást, Nagy Imre újratemetését. A kiállítás legvégén a tettesek falát láthatjuk, akik e rendszerek kiszolgálói voltak. Mintegy 400 ember neve olvasható rajta, akik felelősek az Áldozatok falán található 3200 ember sorsáért, s akik közül sokan ma is köztünk élnek.

Terror Háza, Budapest, Andrássy út 60.
Nyitva: minden nap 10-18.
Belépő: 1000 Ft, diák: 500 Ft,
csoportkedvezmény (10 főtől): 300 Ft.
Előadások, csoportos tárlatvezetés előzetes bejelentkezés alapján.
Tel.: (1) 374 26 00.